Meteen naar de inhoud

Met de camper naar Istanboel

Lisa Istanboel

Met de camper naar Istanboel. Het is ver rijden vanaf Nederland maar het is zeker mogelijk en een hele mooie route. En dat maakt ook meteen dat wij met de camper in Azië zijn. Istanboel ligt namelijk voor de helft in Europa en de andere helft in Azië. De stad is verdeeld in twee delen die gesplitst worden door de Bosporus een rivier die uitkomt in de zee van Marmara en de Zwarte zee. Het Europese deel is het meest toeristische deel, hier vindt je de bekendste moskeeën en andere toeristische bezienswaardigheden. Het Aziatische deel kun je bereiken door de bruggen, tunnel of ferry.  Lisa – Geschreven: 17-03-2022 – Leestijd: 2 min.

Slapen met camper in Istanboel

Wij hebben met onze camper overnacht in Istanboel. Wij wilde graag een bewaakte parkeerplaats zodat wij onze camper gerust konden achter laten. Camping dichtbij de kern van het centrum zijn lastig te vinden. Wij hebben een plek gevonden, dit was op een parkeerplaats van een voetbalclub. Hier kun je overnachten met je camper. Het is een hele vriendelijke man die goed zicht houd op de campers. Je kunt ook de wc en warme douches gebruiken die bij de voetbal club horen. Deze zijn niet heel schoon maar zeker voldoende voor een plek midden in de stad. Deze plek kost ongeveer 9 euro per nacht. Vanaf deze plek kun je in 20 minuten lopen naar de bekende moskeeën, Hagia Sophia en Sultan Ahmetmoskee, je loopt zo de bruisende stad in met verschillende etenstentjes en ook de grote bazaar is op loop afstand. Met openbaar vervoer kun je de rest van de stad bekijken.  

Rijden met de camper in Istanboel.
 

Zolang je op de grote wegen rijd kun je prima met de camper door Istanboel rijden. Het is wel erg druk en verkeersregels wordt niet altijd aan gehouden, het is dus extra opletten in deze stad. Er zijn 4 wegen om met de auto/camper van het Europese deel naar het Aziatische deel over te steken. Onderin heb je een tunnel Avrasya tunnel. LET OP! Deze kun je nemen tot een maximale hoogte van 2,80M. Wij waren helaas te hoog hierdoor moesten we omrijden naar een andere brug. Je hebt twee andere bruggen waar je het water mee over kunt steken. De middelste brug, Bosporusbrug en de hoogste burg. Fatih Sultan Mehmet bridge, deze hebben wij genomen. Wij zijn hier pas later achter gekomen maar in Turkije betaal je tolwegen elektronisch, via een vignet of kaart die je op verschillende plekken kunt kopen langs de snelweg. Zoals tankstations of servicestation. Je zet er geld op en als je langs een tolpoort komt wordt dit automatische gescand. Pak altijd de HGS poortjes. Voor OGS heb je namelijk een Turkse bankrekening nodig. Als je dit niet doet zul je aan bonnetje met een boete krijgen die je binnen 15 dagen moet betalen, hierna zal er een hogere boete gerekend worden. 

Moskeeën in Istanboel
 

Hagia Sophia IstanboelAls je in Istanboel bent is het leuk om de moskeeën te bezoeken. Grote mooie gebouwen die door heel de stad verspreidt staan. De meest bekende zijn Hagia Sophia en Sultan Ahmet moskee. Deze zijn heel dicht bij elkaar en gescheiden door een groot plein vanaf waar je ze allebei kunt bekijken. Je kunt ook binnen in de moskee kijken. De grote en de mooie muurversiering maakt het erg indrukwekkend.  

Grand bazaar Istanboel

Op de grote bazaar van istanboel kun je verdwalen. Er is een hele wijk vol met kraampjes. Met eten, kleding, souvenirs bijna alles wat je maar kunt bedenken kun je op deze bazaar vinden. Je kunt binnen lopen door de mooie gekleurde gebouwen en buiten door de drukke straten. Probeer de Turkse chay (thee), koffie of delicatesse. Als je er van houd kun je je hier wel een middagje vermaken. 

Eten

KIM KUM IstanboelEr is genoeg keus als het om eten gaat. Je hebt de Turkse tentjes met kebab of kofte. Ook heb ik veel eet tentjes van Pakistan of India gezien. Als je wilt gaan voor een goedkoper eettentje kun je gaan voor een buffet/ zelfservies dit zie je op de buitenkant staan. hier liggen allerlei verschillende gerechten achter een balie die je zelf kunt uit kiezen en hier betaal je dan voor. Wij hebben hier met zijn tweeën gegeten voor 6 euro. Verwacht dan geen culinaire gerecht maar prima te eten dit zal ook per restaurant verschillen. Een andere avond zijn we iets luxer uiteten gegaan aan de Aziatische kant bij KIM KUM Egyptian vegan restaurant. Als je aan de aziatische kant bent in Kadikoy en je houdt van vegan eten is dit zeker een aanrader! Heerlijke huisgemaakte gerechtjes met falafel en hummus. Het is een klein huiselijk restaurantje en de mensen die er werken zijn erg aardig. Voor 12 euro hebben wij onze buik flink rond gegeten en een mango smoothie gedronken. Niet heel duur dus.