Ga naar de inhoud

Met de camper naar Albanië

Albanië met de camper berggebied Theth.

In 2021 zijn wij 2 maanden door Albanië gereisd met onze camper. In deze blog zal ik meer vertellen over onze ervaringen. 

Onze reis naar Albanië.

Onze ervaringen met Albanië zijn heel positief. Het is een avontuurlijk land, het is nog niet ontdekt door de grote toeristenmassa en daardoor is alles nog heel authentiek. Dit land is goed als je op zoek bent naar wat meer avontuur. In Albanië voelt het soms alsof je nog terug in de tijd bent. Onze eerste dagen in Albanië waren even wennen. Het is toch wel een hele andere wereld dan Nederland maar dit is ook waar we naar op zoek waren. Na wat dagen gingen we ook de schoonheid van het land zien. Het prachtige berggebied in Theth , je kunt hier uren wandelen en het kustgebied in Ksamil en Sarandë waar je een mooie blauwe zee hebt.

Strand Albanië Ksamil Sarande

Leuke dingen aan Albanië.

Het land is nog niet ontdekt door de toeristen. In de winter voelt het daardoor soms alsof je alleen op de wereld bent. Je bent alleen op de stranden, alleen op de mooiste plekken. Soms kom je een aantal dagen niemand tegen, de mensen van Albanië vinden het in de winter namelijk koud dus zul je die niet zo snel op het strand vinden. Wij hadden in januari 16 graden met volle zon aan de kust. Voor Nederlanders is dat in de winter prima weer.

Strand Albanië Ksamil

De mensen zijn heel vriendelijk. Omdat nog niet zoveel toeristen naar hun land komen zijn de meeste mensen enthousiast als je met je camper vanuit Nederland naar Albanië komt reizen. Ook als de mensen niet zo goed Engels kunnen spreken, proberen ze toch een praatje met je te maken. Google Translate helpt hier ook goed bij.  Wij kregen vaak van de lokale mensen hun eigen gemaakte Raki. En ook hebben we een keer een fles wijn gekregen van een meneer waar we maar een kort praatje mee hadden gemaakt. Wij voelden ons dan ook veilig in dit land. We hadden wat verhalen gehoord voordat we naar Albanië vertrokken, maar we hebben geen vervelende ervaringen gehad.

Met de camper in Albanië. Lake in Albanië

Je mag in Albanië overal kamperen met je camper. Of je nu op het strand staat of in de bergen, overal mag je je camper parkeren om er te overnachten. Ook hebben we veel kampvuren gemaakt in Albanië. Omdat het in de winter best wel kan regenen is het geen probleem om een kampvuur te maken. Je hebt hele mooie natuurplekken om te staan. In Albanië zijn er niet veel campings. Je hebt wel een aantal camper plekken maar deze zijn niet heel luxe. De prijs van de camping is dan ook een stuk minder dan in bijvoorbeeld Spanje maar je kunt dan niet te veel verwachten van een camping. Wij hebben op 1 camping gestaan in Tirana, hier betaalde wij ongeveer 10 euro per nacht. 

Minder leuke dingen aan Albanië.

Er lopen veel straathonden en katten op de straten van Albanië. Sommige zijn gezond en hebben een goed leven op straat maar er zijn ook genoeg dieren die lijden en niet genoeg te eten hebben. We zijn heel veel lieve honden tegengekomen waar Vi (onze hond) mee heeft kunnen spelen. Wij hadden een zak voer in onze auto om de straat dieren eten te geven als we ze tegen kwamen. Je kunt helaas niet ieder dier redden. Je ziet deze dieren trouwens niet alleen in Albanië maar ook in andere Balkanlanden, Griekenland en Turkije heb je veel dieren die op straat leven.

straathonden in de Balkan Albanië
straathonden in de Balkan Albanië

Wij hebben onze hond Vi ook op straat gevonden in Montenegro. Wil je haar verhaal lezen?

Er ligt veel afval in de natuur. In Albanië hebben ze nog niet een goed afvalsysteem. Zo zagen we in Theth hoog in de bergen dat mensen een eigen hoop afval maakten midden in de natuur. Hier leegde mensen hun vuilnisbakken en vuilcontainer. Deze mensen hebben namelijk geen vuilniswagen die elke week hun vuilcontainer komt legen. Aan de kant van de straat en op het strand lag veel afval. We hebben geprobeerd de plekjes schoon te maken waar we hebben gekampeerd met onze camper, maar er lag vaak te veel om het echt goed schoon te krijgen.

Je ziet in Albanië op sommige plekken de armoede. Er is een vreemd contrast, er rijden ook mensen met hele dure auto`s maar ik denk dat de meeste mensen van Albanië het niet breed hebben. Je hebt ook sloppenwijken in Albanië. De meeste jonge mensen willen het land ook verlaten om te werken in Nederland of Duitsland omdat er in hun eigen land niet veel banen zijn waar ze goed verdienen.

Wij hebben genoten in Albanië en vonden het leuk een hele andere cultuur te leren kennen. In een andere blogpost zal ik nog meer vertellen over dit authentieke land.

blue eye lake Albanië. Syri i Kaltër.
Albanië met de camper

Bekijk ook zeker deze Instagram Reel over Albanië.

Voor meer van onze reis verhalen neem een kijkje op onze Instagram. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *