Ga naar de inhoud

Hoe beveilig je een camper?

Camper slot

Wat is de beste manier je camper te beveiligen tegen inbraak of diefstal?  Wat zijn zwakke punten? Wat kun je beter niet doen? In deze blog ga ik hierover vertellen. Geschreven op 20-05-2023 door Jorg. Leestijd: 5 minuten. 

Waarom je camper beveiligen?

Vanlife, leven en reizen met een busje is enorm populair sinds Carola (maart 2021) en dat is te zien aanHelp de prijzen. De prijzen van fabriekscamper en ongebouwde camper rijzen de pan uit en zelfs normale bedrijfsbusjes worden afgelopen 3-4 jaar méér waard in plaats van minder. Als een bus wordt gejat zal deze waarschijnlijk uit elkaar worden gehaald voor onderdelen. Nu is het gestolen worden natuurlijk heel eng maar veelal zal het gaan om inbraak. Elektronische apparatuur zoals ipads, laptops, camera’s of drones (of dure fietsen/ sportspullen) zijn een gemakkelijker doelwit. 

Wel of niet zichtbaar je camper beveiligen?

camper beveiligen

Áls je zichtbaar je camper beveiligd, dan weten “ze” dat kostbare spullen hebt, toch? Misschien is het dan beter dit niet te doen? FOUT! Het gaat inbrekers er altijd om dat ze snel/ gemakkelijk binnen komen en weer buiten staan. Als er 3 campers naast elkaar op een afgelegen plek staan en 1 daarvan is onze bus PACO en de andere 2 zijn oudere integraalcampertjes met zwakke deuren dan kan ik  garanderen dat die 2 campers leeg zijn en aan PACO beginnen ze niet eens.

Wat is de beste beveiliging van je camper?

Camper slotLijkt een moeilijke vraag; maar het antwoord is eenvoudig. Preventieve Fysieke beveiliging middels zwaar metaal. Stel je hebt €500 budget om je bus inbraakproof te maken investeer dan in daadwerkelijke sloten of bullbar of portiersloten en NIET een alarm of GPS tracker. 

De reserve sleutel onder je camper verstoppen?

Denk je slim te zijn en je reservesleutel te verstoppen onder je camper? Het feit dat ik hier een alinea aan toewijd zegt genoeg; DOE DIT NIET. Dit doen namelijk  veel mensen en dat weten inbrekers ook. 

Wat zijn typische zwakke plekken in de beveiliging van je camper?

Campers Tarifa beach-Naar binnen kunnen kijken 
-De camper- ramen/ dakluiken 
-Bij mobile homes zijn de deuren eenvoudig te forceren
-Bij oude busjes zijn de sloten niet geweldig
-Keyless entry op je bus
-Jijzelf (je bent met vrienden, aantal busjes bij een kampvuur en je laat je bus open staan “want er zijn toch zoveel mensen”…)

Hoe beveilig je de camper goed en goedkoop?

Ik denk dat het beste voorbeeld hiervoor is door te delen hoe onze PACO is beveiligd. Dit is goedkoop gedaan en met zo veel mogelijk “zwaar metaal” zoals ik eerder heb uitgelegd.  

De beveiliging is op te delen in twee stukken; (1) beveiliging tegen inbraak en (2) beveiliging tegen stellen complete camper. Hier een lijst met onze maatregelen;

-De standaard sloten op alle deuren Ford Transit (gratis)
-Toegevoegde Fysieke sloten op rail (€40 voor 2) schuifdeuren
-Trekhaakslot (€50 gebruikte)
-Portiersloten binnenzijde (Heosafe) (€140)
-Stuurslot (€15)
-Metalen “slotjes” camperramen (€15 x 2)
-Apple Airtag (€30) GPS 

Standaard sloten: hier is niet meer uitleg voor nodig: doe altijd je deuren op slot en zet het stuur in het stuurslot. 

Fysieke sloten op schuifdeuren: dit is een hele eenvoudige en goedkope beveiliging voor buscamper. Boor een gat in de rails van je schuifdeur en klik er een slot in. Ik wens de inbreker die dit open wilt krijgen veel succes. 

Sloten schuifdeuren
Trekhaak slot camper

Trekhaakslot: nog een goed voorbeeld van preventief fysiek zwaar metaal als beveiliging. Met een trekhaakslot beveilig je de achterste klapdeuren en kunnen deze niet meer geopend worden. 2e hands   kosten zo’n slot ongeveer €50, en daarnaast heb je nog een slot nodig (wij hebben 3 sloten voor €60; hele zware sloten en allemaal dezelfde sleutel).

 

Portiersloten; wij hebben deze van het merk Heosafe (€140). Geeft een enorme boost van beveiliging aan de toegang tot de camper. Ook al slaan ze je ruit in; ze krijgen de deur niet open (en vanuit buiten zie je deze sloten ook; werkt preventief).

 

Portiersloten HeoSafe
Stuurslot camper

Stuurslot: wij hebben een (veel te) simpele van ongeveer €15. Deze is vooral preventief bedoeld/ als afschrikker. Dit in combinatie met alle andere sloten vind ik voldoende. Wanneer je bijv enkel een stuurslot gebruikt: koop een fatsoenlijke. 

 

Metalen slotjes camperramen: de zwakste plek bij ons is by far de twee grote dometic camperramen op de schuifdeuren (ja wij hebben er twee). Standaard enorm simpel vanaf buiten te forceren met een dun stuk metaal. Wij hebben dit nèt even wat moeilijker gemaakt door metalen slotjes van het merk “Lock m out”. Dit is geen droomoplossing maar wel het minimale dat je moet doen. Daarbij zijn deze ramen geblindeerd waardoor naar binnen kijken niet mogelijk is. We sluiten ook altijd de rolluikjes aan de binnenkant zodat je van buiten helemaal nul, niks meer ziet. 

 

Slotje camper raam Lock m out
Apple airtag camper

Apple airtag; een fatsoenlijk GPS systeem kost al snel €100 a €150 en dan nog je simkaartje met eventuele abonnement. Daarbij is er weer apparatuur eenvoudig een GPS tracker te vinden dus die slopen ze er ook zo uit. Ook is een GPS tracker een laatste redmiddel, en ik zou liever beveiligen middels fysieke sloten zoals bijvoorbeeld een stuurslot of portierslot. Desalniettemin hebben wij gekozen voor een Apple Airtag. Dit kost €30 en is eenvoudig te verstoppen.  

Toevoegingen/ extra informatie

Nog wat interessante toevoegingen die niet aan bod zijn gekomen in deze Blog. 

Heel belangrijk: waar laat je de camper achter? In grote steden is de kans op problemen veelal veel groter dan in een dorpje waar weinig campers komen. Parkeer bijv in Istanbul/ Barcelona/ Lisabon op een bewaakte parkeerplaats.

Preventieve/ afschrikbeveiliging heeft altijd de voorkeur. Voorbeeld: je kunt vaak je achterdeuren ook beveiligen vanuit de binnenkant. Probleem is echter: daar komen de inbrekers pas achter dat je die hebt als je halve deuren opgebroken zijn. 

Puur voor beveiliging is het beter dat rijgedeelte en woongedeelte van de camper zijn afgesloten van elkaar. 

Goede beveiliging die nog niet genoemd is:

-Bearlock op versnellingbak
-Pedaalslot op rem of koppelingspedaal
-Monteer een kluis(je) voor papieren etc
-In plaats van portiersloten kun je een band spannen tussen de 2 voorportieren

Tot slot 🙂

Camper beveiligenIk wil mensen niet te bang maken want dat is helemaal niet nodig, gebruik je gezonde verstand en je gevoel en kijk vooral uit in drukke gebieden of populaire plekken. De reden dat wij zo veel beveiliging hebben is ook omdat ik er plezier uit haalde de bus op een goedkope manier te kunnen beveiligen.

Ben je benieuwd naar onze bus en onze reisverhalen? Volg ons dan via Instagram en/ of Facebook: https://linktr.ee/livingthepacolife

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *