Ga naar de inhoud

Diesel heater inbouwen Turkije

Turkije Cappadocia

In deze Blog ga ik kort vertellen over onze ervaringen met het laten inbouwen van een Diesel heater in Turkije. Ook de kosten toen en huidig (17-05-2023) zullen we erbij vermelden. Geschreven door Jorg op 17-05-2023. Leestijd: 3 minuten.

Waarom een diesel heater?

Toen wij in Turkije aankwamen was het maart 2022 en hadden wij dus een half jaar in de winter gereisd. Wij dachten/ hoopten alleen maar de zon achterna te gaan én wij zullen ook niet klagen over het weer dat wij mochten ervaren maar we hebben ook wel eens 2.5 week regen gehad en snachts kan het toch behoorlijk koud worden (onder het vriespunt). 

Turkije sneeuw diesel heater

Bijna alle reizigers die wij tegenkwamen hadden een diesel heater en we werden dan ook met grote ogen aangekeken wanneer wij vertelden geen heater te hebben. Naast dat een diesel heater de bus lekker warm maakt is er nog een enorm fijn voordeel: het drogen. Als je bijvoorbeeld terug komt na een wandeling en je kleren zijn nat en het is koud dan zorgt de heater ervoor dat lekker opwarmt en tegelijk dat je kleren (en de bus) droogt.

Wat koste een dieselheater + inbouwen in Turkije?

Wij waren in Maart 2021 in Turkije/ omgeving Istanbul. Het bedrijf waar wij voor kozen had drie opties beschikbaar (prijs is inclusief inbouwen):
-5000 TL: Turkse diesel heater
-8000 TL: goed merk (Eberspracher D4)
-13000 TL: beste merk (Webasto)

Deze prijzen waren, toen wij kozen in euro’s respectievelijk;
€310
€500
€800

Wij kozen voor €500 de Eberspracher D4 (4kw) maar omdat er alleen 1 in voorraad lag met een automatische hoogte kit werd dit €650. Ik heb toen even snel opgezocht wat zoiets in Nederland koste en dat was al snel €1100 (enkel de heater, ex inbouwen). 

Ik heb op 17-05-2023 contact gehad met Karavan Servisim wat hun prijs nu is voor een Eberspacher diesel heater + inbouwen; 

– Eberspacher D2 15000TL (€700)
– Eberspacher D4  17000TL (€795)

Waar hebben wij de Dieselheater laten inbouwen?

Toen wij halverwege Maart nèt in Turkije kwamen begon het heftig te sneeuwen. We konden nog een camping (Dharma Karavan Kamp) bereiken maar voor 4 dagen zouden we vast staan door de heftige sneeuwval. Genoeg tijd dus om uit te zoeken wat de beste plek was voor het inbouwen van een diesel heater, ergens rondom Istanbul. Na wat Google werk en een telefoontje door onze nieuwe vrienden van de camping zijn wij uitgekomen bij Karavan Servisim

De dag van het inbouwen

Turkije diesel heaterHet is een hele lange dag geweest, omdat het best een behoorlijke klus bleek de Diesel heater en dieseltank op een slimme manier in te bouwen in bus die al vol staat. Het heeft in ieder geval nooit gelegen aan de vriendelijkheid of behulpzaamheid van Karavan Servisim, zij waren super aardig en dachten goed oplossingsgericht mee (en we mochten mee eten). Wij waren sochtends rond 10:00 bij ze en pas rond 22:00 reden we weer weg; helemaal gesloopt van een lange dag maar wel voor een goede prijs en een perfect werkende dieselheater….? Of toch niet? 

Ging alles perfect?

Diesel heater Turkije probleemWe zijn enorm goed geholpen en we raden Karavan Servisim zeker aan maar niet alles ging perfect. Zoals hierboven beschreven duurde het inbouwen erg lang, én we hebben een lekkage gehad 3 weken later met de ingebouwde diesel tank. Er was een schroef door het middel van de tank geboord om deze vast te maken aan de vloer van de bus, hierlangs lekte een heel klein beetje diesel als de tank vol zat. MAAR wat in zo’n situatie heel belangrijk is; hoe lost een bedrijf een probleem op? En daarvoor niets dan lof voor Karavan Servisim!

Ze wilde gelijk naar ons toe rijden om te helpen. Wij hebben gevraagd om een nieuwe tank en onderdelen op te sturen naar de Airbnb waar we met Lisa’s moeder een week zouden verblijven. Sindsdien werkt onze heater perfect!

Je kunt Karavan Servisim vinden via *deze link*.

 

Wil je meer van onze reisverhalen zien? Check ons dan op Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *