Ga naar de inhoud

Buiten het seizoen reizen met de camper

Reizen buiten seizoen

Wij zijn half september 2021 begonnen met onze camperreis. In september loopt het seizoen op zijn eind. De zomervakanties zijn voorbij en de meeste toeristische plekken worden rustiger. Wij hebben nog nooit in de zomer met de camper gereisd, in het begin dachten we dat we dit veel fijner zouden vinden. Warm weer, alles open, veel mensen. Maar nu we buiten het seizoen hebben gereisd zijn we dit toch ook wel heel erg gaan waarderen. Lisa – Geschreven: 17-03-2022 – Leestijd: 2 min.

Voordelen van buiten het seizoen reizen met de camper

Alle plekken zijn rustig, hierdoor is het makkelijk om wild te kamperen en je camper op de mooiste plekken te zetten. Omdat er niet nog 10 andere campers staan vindt de lokale bevolking en de politie het vaak geen probleem dat je ergens overnacht.

GriekenlandJe hebt privé stranden en bij toeristische bezienswaardigheden is het ook een stuk rustiger waardoor je een hele andere ervaring hebt. Het voelt soms alsof je alleen op de wereld bent als je ergens alleen midden in de natuur kampeert. Wij vinden dit heel erg tof. De prijzen zijn vaak wat lager in restaurantjes of als je opzoek gaat naar een camping om een douche te nemen en je kleding te wassen. Ik heb het gevoel dat je meer het lokale leven ervaart omdat je vaak op toeristische plekken komt als je op vakantie gaat. Dan ervaar je minder hoe een land en zijn bevolking leeft. Toeristen die naar Amsterdam komen hebben het vaak ook over wiet of de redlights maar dat laat ook niet zien hoe de rest van Nederland is. Omdat de toeristische stadjes vaak dicht zijn, ga je naar de lokale dorpjes en stadjes hier zie je hoe de lokale bevolking leeft, ze behandelen je hier niet als een toerist maar zijn oprecht geïnteresseerd in de reis die je maakt. Omdat er minder andere toeristen zijn heb je ook meer contact met mensen uit het land zelf.  

Nadelen van buiten het seizoen reizen met de camper:

Turkije Dharma karavan kampMaar er zijn ook zeker wel wat nadelen. Het ligt er aan waar je naar toe gaat maar in Europa kan het weer in de winter erg wisselvallig zijn. Je moet je dus wel voorbereiden op wat kou. Je kunt zeker prachtige, zonnige dagen hebben maar als je ergens in de bergen kampeerd kan het ook erg koud worden, vooral in de nacht. Hier waren wij niet goed op voorbereid. De herfst en de lente kunnen hele mooie maanden zijn met veel zon in zuidelijke landen. Dit hoeft dus zeker niet iets te zijn waardoor je je laat tegen houden maar wel iets om over na te denken en op voor te bereiden. Veel toeristische plekken zijn dicht, wij hadden dit van te voren niet zo bedacht maar bijvoorbeeld in Griekenland lijken de kust stadjes soms op ghosttowns omdat dit vooral vanuit toerisme leeft en dit dus buiten het seizoen allemaal gesloten is. Het heeft ook wel iets om alleen door een mooi stadje te lopen. Maar verwacht dan niet een lekkere lunch bij een leuk restaurantje want die zijn vaak gesloten. Je komt minder andere mensen met een camper tegen. Wij hebben vooral in Albanië bijna altijd alleen op plekken gestaan. Dit is leuk, maar soms is het ook gezellig om andere camperaars tegen te komen. En voor mensen die graag op campings staan is het ook lastig. De meeste campings zijn gesloten in de winterperiode. Wij pakken af en toe een camping op te douche en een was te draaien maar kwamen er wel achter dat dit soms lastig is. het is dus wel verstandig de camping even op te bellen om te vragen of ze open zijn.  

Ons is het dus heel goed bevallen buiten het seizoen te reizen. Wij vonden het heel fijn dat het niet overal zo druk was en wij bijna overal konden overnachten met onze camper. Een prachtig mooi strand helemaal voor jezelf, wie wil dit nou niet? Maar we zijn er ook wel eens klaar mee geweest omdat het dagen achter elkaar regende of het koud was. Wij hebben nu een Heather in laten bouwen om de avonden wat comfortabeler te maken. Zelfs als je de zon achter na gaat zoals wij van plan waren kunnen de nachten erg koud zijn. In een andere blogpost zullen we uitleggen welke heater wij hebben gekozen en waarom. Het is dus goed van te voren opzoeken waar je naar toe gaat en wat het weer in die maanden doet. Dan kun je hier op voorbereiden. Het kan vaak erg verschillen of je in de bergen of de kust bent. En je moet het geluk hebben dat het een goede winter is. Wil je wat sfeerimpressies zien? Check dan wat Instagram REELS hier: 

Reel 1 (klik)
Reel 2 (klik)
Reel 3 (klik)