Ga naar de inhoud

ONS REISVERHAAL

“Krijg nooit spijt van de dingen die je niet hebt gedaan”

Laatste update: 04-04-2023. Wij zijn Jorg en Lisa en sinds september 2021 op reis met onze bus “PACO”. Ons oorspronkelijke plan was om met onze backpack te gaan reizen in Azië maar door alle gekheid in de wereld hebben wij gekozen om een camperreis te gaan maken. Daar zijn we tot de dag van vandaag heel blij mee. Wij waren nog nooit met een camper op reis geweest en dus was alles nieuw voor ons. In het begin wel even wennen om te reizen met een camper en alles wat daar bij komt kijken, maar na een aantal weken hebben wij onze draai gevonden en vinden wij het vrije leven in de camper heel erg fijn. Al moeten we ook zeggen dat het soms uitdagend en vermoeiend kan zijn als er weer eens iets mis of kapot gaan. Zoals alles in het leven heeft het voor en nadelen. Het beginnen van zo`n reis, daar komt veel bij kijken, alle voorbereidingen en het leerproces hoe alles in zijn werk gaat. We hebben veel geleerd na 16 maanden fulltime in een camper te hebben geleefd.  Toen wij ongeveer een maand op reis waren zijn wij in Montenegro 5 puppy`s zonder moeder langs de kant van de weg tegengekomen. In een ski gebied in de bergen, afgelegen van de bewoonde wereld. Wij wilde alle 5 de puppy`s meenemen maar besefte ook dat dit niet mogelijk was voor ons. Wij zijn daar een nachtje blijven slapen om te bedenken wat we wilde doen met de hondjes. We hebben de hondjes op een facebookgroep (30000 leden) gezet voor straathonden in Montenegro. Ook besloten we een of twee hondjes mee te willen nemen. Wij hebben 2 hondjes in de bus gezet. Een raakte meteen in de stress en wilde eruit, de andere bleef rustig liggen. Hier besloten we dit hondje mee te nemen, en dit hondje is VI, die een heel goed leven bij ons heeft gekregen.

Lisa Jorg Montenegro Kotor

19

Landen ontdekt

 

19

Maanden op reis

27000

Gereden kilometers

Lisa

Ik ben 24 jaar en geboren in Breda. Als ik in Nederland ben werk ik in de kinderopvang. Ik vind het erg leuk om te werken met kindjes maar het kriebelt altijd wel weer om te gaan reizen. Toen ik 13 jaar oud was zei ik tegen mijn moeder dat ik de wereld over ging reizen. “Wacht daar nog maar even mee” zei mijn moeder toen. Maar dat is altijd in mijn hoofd blijven hangen. Toen ik 18 jaar oud moest ik stage lopen in de kinderopvang. Toen bedacht ik dat dit ook in Curaçao kon, ik heb dit op school besproken en dat was mogelijk. Ik regelde alles in 4 maanden en 5 maanden later zat ik op Curaçao. Ik had daar de tijd van mijn leven, mijn eerste verre reis van huis. Het voelde als het begin van het zien van de wereld. 2 jaar later toen ik 20 was wilde ik weer weg, maar nu voor een backpack reis. Ik had gewerkt in de kinderopvang en daar wat geld gespaard. Hiermee kon in een aantal maanden op reis. Mijn reis ging naar Azië. Vietnam, Cambodja en Maleisië. Azië is toch wel een hele bijzondere plek om te reizen. Met je backpack vlieg je naar de andere kant van de wereld waar alles zo compleet anders is dan in Nederland. Toen kreeg ik een relatie met Jorg, wij wilde samen gaan reizen. Azië was op dit moment niet mogelijk en wij vonden video`s over vanlife kijken op YouTube erg leuk. Hier is het idee ontstaan om Europa te gaan ontdekken met een camper. Bij reizen dacht ik aan ver weg met je backpack andere continenten ontdekken. Maar dichter bij huis zijn ook zoveel mooie landen die ik nog niet gezien had. En met je eigen huisje op wielen reizen is een hele andere ervaring. Door dat je zelf rijd met je eigen auto kun je heel veel van een land zien en hoef je weinig te plannen. Kies een kant waar je naar toe wilt rijden en kijk waar je uitkomt.

Jorg

Mijn naam is Jorg, 34 jaar en ik woon in Breda. Mijn eerste studie (Communication and Multimedia Design) was creatief maar ik vond mezelf hier niet goed genoeg en ik wilde meer zekerheid. Ik ben Bedrijfskundige Informatica gaan studeren in Breda en daarna de master Information Management in Tilburg. Redelijk spontaan ben ik gaan werken voor een groot accountancy kantoor, nog een master afgerond, en na een aantal jaren met plezier hard te hebben gewerkt begon ik steeds meer twijfels te hebben over het werk dat ik deed. Op het werk hadden wij het tijd – voor – tijd concept waardoor het velen werken wél kon worden ingewisseld voor veel verlof; en hier maakte ik dan ook dankbaar gebruik van. Per jaar pakte ik ongeveer 10 weken leave en reisde naar o.a. Indonesië, India, Thailand, Egypte, Oostenrijk, Slovenië, Tsjechië, Polen en Duitsland. Ik heb altijd met het idee gespeeld om langere tijd op reis te gaan en vooral Azië trok mij erg. Net voordat ik Lisa leerde kennen was Plan A dan ook voor mij om een jaar in Azië (en eventueel Zuid Amerika) te reizen. Helaas werd de seizoensgriep toen omgedoopt tot pandemie en sloten alle grenzen. Wachten op toestemming om op reis te mogen vond ik geen goed idee en we gingen steeds meer naar campers kijken. Op een dag zaten we in de auto en vroeg ik aan Lisa; “we gaan dit doen he? Geen loze beloftes we gaan dit echt doen, als je nu “ja” zegt kan je niet meer terug”… en ze zei hier inderdaad “ja” op. 

 

Wanneer hebben wij Vi gevonden?

24 oktober 2020

Ik ben Vi, en kom uit Montenegro. Ik leefde hier samen met mijn 4 broertjes en zusjes in een ski gebied in de bergen. Het was heel koud daar maar gelukkig waren er af en toe lieve mensen die stopte om ons eten te geven. Toen op een dag stopte er een blauwe bus met 2 mensen er in. Deze mensen gaven ons veel eten en bleven een nachtje bij ons slapen. De volgende dag mocht ik een kijkje nemen in hun bus en daarna ben ik hier nooit meer weg gegaan.

Vi in zon

Nu ben ik een reizende hond. Ik ben altijd op een andere plek en het liefst in de natuur of op het strand. Ik ben altijd vrolijk en iedereen is mijn vriend. Ik hoop nog steeds dat ieder mens eten voor mij heeft en soms heb ik geluk. Ik houd van wandelen, zwemmen in de zee en uitslapen, maar het liefst speel ik met zo veel mogelijk honden vriendjes.  

Onze bus PACO

Paco betekend “vrij man”

Wij hebben PACO gekocht op 11-07-2021. Na een aantal maanden op en af Marktplaats in de gaten houden vonden we deze Ford Transit uit 2008. De bus is zijn leven begonnen bij waterleiding maatschappij Limburg en daarna als werkbus bij een zonnewering bedrijf. De vorige eigenaar had het bed ingebouwd, de luifel, zonnepanelen en het keukentje ingebouwd. Toen wij de bus kochten hebben we nog een paar weken geklust om meer opbergruimte te creëren, de looks aanzienlijk te verbeteren, de elektronica werkend te krijgen en mechanisch alles klaar te krijgen voor een lange verre reis. Onderweg hebben we een grote omvormer ingebouwd en een diesel heater. PACO is zeker niet perfect maar deze bus heeft ons op gekste plekken gekregen en we trekken overal de aandacht. 

PACO Albanië